Oktober 2023, herziening januari 2025
Inleiding en verantwoording
Dit beleidsplan is opgebouwd volgens het “OGSM-model”. Dit staat voor Objectives, Goals, Strategies en Measurements. In de bijlage, die op aanvraag verkrijgbaar is, is dit in een tabel uitgewerkt.
De objective is de ambitie van de Elisabethstichting. Dat is de historische context van de stichting – oudevrouwenhuizen in Rotterdam, zie de website – vertalen naar een eigentijds concept dat comfortabel, betaalbaar en duurzaam is; en het concept ”samen gewoon thuis” vorm geeft.
Deze ambitie is vertaald in doelen (goals) die voor wat betreft het gebouw meetbaar zijn maar voor de realisering van de woongemeenschap niet onmiddellijk in meetbare doelen zijn te vertalen, maar wel tot concrete acties en resultaten moeten leiden. De strategieën geven richting aan de doelen en zijn vertaald in concrete acties en indicatoren die moeten aangeven of de acties tot resultaat hebben geleid.
De periode tussen oktober 2023 en de herziening kenmerkt zich door ogenschijnlijke stilstand. Er is in deze periode veel tijd in overleg met alle betrokkenen gevoerd over de financiering en de huurstelling. Ook is het plan verder uitgewerkt tot een definitief ontwerp. Deze vertraging heeft er ook toe geleid dat het plan nu onder de Omgevingswet valt. Deze is op 1 januari 2024 ingevoerd. Ook dit had gevolgen voor de te voeren procedures in het kader van de ruimtelijke ordening en de bouwvergunning.
Doel
Het doel van de stichting is om huisvesting te realiseren voor ouderen die hierin gezien hun lage inkomen niet in kunnen voorzien. Hiermee zet de stichting in de huidige tijd een historische traditie voort die is gestart met een ouderenhof in de 15e eeuw. Het doel van de stichting is vertaald in de ambitie om op korte termijn woningen te realiseren voor ouderen met een laag inkomen.
Ambities
De ambities voor de te realiseren woongemeenschap zijn als volgt:
Betaalbaar
Alle wooneenheden voor de jongeren krijgen een sociale huurprijs. 10 van de 18 woningen voor senioren krijgen een sociale huur, de overige woningen een middenhuur, volgens de normen van de Wet betaalbare huur. Bij de toewijzing van de woningen zal een inkomenstoets plaatsvinden.
Comfortabel en duurzaam
De woningen zullen ten minste voldoen aan de norm “bijna energieneutraal gebouw” (Beng). De woningen liggen op loopafstand van winkels, de bushalte en een medisch centrum. Naast privébalkons komt er een gemeenschappelijk dakterras.
Langer thuis
In het wooncomplex aan de Havenstraat ligt het accent op ‘gewoon’ wonen. Het gebouw is in de eerste plaats een woongebouw. Thuiszorginstellingen kunnen zorg aan huis leveren, zo nodig tot verpleegkundige zorg toe (VPT). Dat betekent dat minder mobiele bewoners door het gebouw en de woning kunnen bewegen met een rollator of met een rolstoel. De Elisabethstichting gaat onderzoeken of met zorginstellingen een samenwerkingsovereenkomst is af te spreken over het leveren van alle vormen van thuiszorg, van huishoudelijke hulp tot en met verpleeghuisvervangende zorg. Het gebouw zal niet geschikt zijn voor iedere levensloopwending. Vergevorderde somatische klachten die het gebruik van tilliften noodzakelijk maken, of vergevorderde dementie waarbij 24/7 ongeplande zorg moet worden gegeven, zijn voorbeelden van situaties waarvoor het gebouw niet geschikt is. Wij hebben daarom niet de pretentie om bedtoegankelijke of verpleeghuiszorggeschikte woningen te realiseren.
Samen thuis
‘Samen’ is ook een sleutelwoord. Steeds meer ouderen gaan alleen door het leven of hebben een grote kans alleenstaand te worden. Eenzaamheid is een serieus probleem in onze samenleving. Wij vinden het daarom belangrijk dat het gebouw voorwaarden schept om elkaar te kunnen ontmoeten. Bijvoorbeeld door Informele ontmoetingsmogelijkheden in de entreehal bij de postbussen, op de galerij of op een dakterras. Maar er zal ook een plek zijn om elkaar georganiseerd te ontmoeten, in een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte. Vooral omdat ook dit past in de historische traditie van de stichting.
Tot slot het woord ‘thuis’. Je thuis voelen heeft met beleving te aken. Met kennen en gekend worden, met je eigen ding kunnen doen en je toch een deel van het geheel voelen. Een verzameling mensen die een nieuw gebouw betrekt wordt niet vanzelf een vitale woongemeenschap. Het vraagt investeren in elkaar en in een nieuw netwerk om dat thuisgevoel voor elkaar te krijgen. Soms is daarbij een zetje van buiten nodig om de boel op gang te krijgen. Wij zijn graag bereid dat duwtje te (laten) geven.
Locatie Havenstraat Numansdorp, Hoeksche Waard
Door bemiddeling van de gemeente Hoeksche Waard kon in 2021 een locatie worden aangekocht in Numansdorp. De gemeente bracht de Elisabethstichting ook in contact met Stichting Droomhuis Hoeksche Waard. De stichting heeft er voor gekozen een samenwerking aan te gaan met de stichting Droomhuis. Door de doelen van beide stichtingen te verenigen, kan samengewerkt worden aan de realisatie van een woongebouw voor ouderen en voor jongeren met een verstandelijke en vaak een lichamelijke beperking. De 10 woningen van Droomhuis krijgen ook een sociale huurprijs. Bij elkaar realiseert de Elisabethstichting 20 van de 28 woningen (71%) in het sociale huursegment.